top of page

Kişisel Marka olmak, biraz ‘Esnaf’ olmak

Mobil İnternet Yine Görev Başında


Sermayenin küreselleşmesi sürecinde yaşamaya başladığımız en temel iki değişim mobil internet ve bireylerin iş dünyasındaki değişen konumu. Mobil internet, birey olarak toplumsal tüm kurumlarla doğrudan ilişki kurmaya izin veriyor. Aynı zamanda bir iş organizasyonundaki hemen hemen tüm işlevleri bireylerin biraz gayretle kendi başına yürütmesini de mümkün kılıyor.


Özetle pazarda giderek artan rekabet dinamiğinde geldiğimiz nokta, bağımsız kendine başına bir birey olarak çalışan ve ticari iş ortaklıkları kurabilen hizmet profesyonellerinin önceki çağdan kalan dinozorlarla -kurumsal iş organizasyonları- kapışmaya başlaması. Tabii ki birey olarak bir dinozorla rekabetin mümkün olamadığı aşikâr ancak “kişisel marka” kavramını idrak eden bir grup bağımsız profesyonel iklimi ciddi anlamda etkiliyor, iş dünyasını dönüştürüyor. Herhangi sektöre adını kazımış bir dinozoru, öğün alışkanlıklarını değiştirmeye zorluyor.


Yeni ekonomide asırlık bir danışmanlık şirketinin veya küresel reklamcılık ağının işini kapan bu bireysel hizmet girişimcileri oluyor. Başlangıçta artıkları toplamakla yetiniyor gibi işe girişen hizmet profesyonelleri artık iş tanımlarını değiştirmeye başlamış oldu.


Mobil internetin bireysel özgürlüğü destekleyen kurgusu sosyal medya gibi bir mekanizmada artık kurumsal bir dinozor ile 20 yaşındaki bir girişimci gencin başarı ihtimalini neredeyse eşitleyebiliyor. Örneğin yazdığınız ilk kitap için tüm dünyada kapak tasarımı yarışması açmak isterseniz doğru adımları izleyerek pekâlâ başarılı olabilirsiniz. Hatta bir süre sonra Andy Warhol’un* zamanında dediği gibi kısa bir süre için çok meşhur da olabilirsiniz.


Kişisel Marka Olmak İstemiyorum!


Özetle kişi olarak bir marka olmak istiyorsanız günümüzde bu amaca ulaşmak için şartlar hazır ve hatta pratikte de mümkün. Ancak herkes için mi?


“Kişisel Marka” olmak kavramı son yıllarda giderek daha çok gündemde olmaya başladı. Hatta hizmet profesyonellerinin eklendiği bu yeni sistemde farkı yarattığına ilişkin algıyı yönetebilenler hakikaten de marka yolculuğunda hedeflerine varıyorlar.


Tabii bu gayretle bugünlerde geçmiş dönem kişisel imaj söylemlerine benzer şekilde biyonik insanlar olmamız yönünde telkinler silsilesine maruz kalmaktayız. O kadar çok şey yapmamız gerekiyor ki haftada 7 gün çalışmanın yetmediği, kendini paralayarak Klout üzerinde puanımı yükseltsem tamam olacak mı acaba beklentileriyle geçen farklı bir koşuşturma içine çekiliyoruz sanki. iPad ve Android derken geceler de dahil bir rutine alışmaya çalışanlarımız olabiliyor. Çevremizde başarı örnekleri olsa da hedefi tutmayan nafile gayretlere, amacı anlaşılmamış kurslara yatırılan kaynaklara veya gerçek şartlara temas edemeyen çevre oluşturma (network) eforuna harcanmış bir hayli tecrübe birikiyor.


Kendi Markanı Keşfetmek!


Bu gerçekler altında önerim içinden geçmekte olduğumuz bireysel hizmet profesyonelleri çağından uzak durmaya çalışmak değil elbette. Sadece, kişisel marka olma ipuçları listesini ezbere takip etmek yerine kişileri kendi markalarıyla tanışmaya, onu keşfetme sürecine odaklanmaya davet ediyorum.


Kişilerin hedefleri, kaynakları, profilleri ve çevre (network) tanımları ışığında kendilerinde oluşagelen markayı anlaması, gerektiğinde kabullenmesi, ortaya çıkarması ve koşturması  gerekiyor. Aslında günümüz hizmet profesyonelinin kendini ortaya koyabilecek gereken doğru hikâyeyi yapılandırması gerekiyor.


Bu amaçla bir yola çıkmak isteyenlerin vakit kaybetmeden yapması gereken ilk iş ise artık beyaz yakalı bir profesyonelin analitik yaklaşımlarıyla fikirleri çiğnemeyi bırakıp akşam ki cirosunu düşünerek sabah dükkanını açan bir esnafmışçasına sokakta olup biteni takip etmeye başlamaları. Aynı zamanda bu yola çıkacak girişimci profesyonellerin basiretli bir esnaf sağduyusuyla önce müşterisi memnun olsun diye vadeden bağımsız ihtiyacı anlamaya odaklanmaları gerekiyor.


Ancak böylece çok beğenilen ve tavsiye edilen  bir restoran misali; hedeflenen iş projesinde aynı anda hem aşçı hem garson hem de kasada duran patron olmayı eş zamanlı tek bir bünyede hayata geçirmek, hatta diğer hizmet profesyonelleri arasından bir adım daha öteye geçip markalaşmak mümkün olabilir.

.

bottom of page